martes, 4 de diciembre de 2012

Instint del cavall



Sisena sessió

Instint del  cavall:

La primera reacció davant el perill es fugir pero si no poden , instintivament intentarien protegir-se usant les seves armes físiques.

-Mossegar:  principalment mosseguen per defensar-se o per dominar a l'home.
Actuació:
1-Estar fora del seu abast.
2-Respatllar-lo amb molta delicadesa.
3-No donar-li cap tipus de premi amb la mà.
4-No cridar-li ni pegar-li.
5-No jugar amb el cap a la boca del cavall per saludar-lo.

-Patades: També són com a resultat d'autodefensa, s'ha d'actuar amb habilitat i tacte.Actuació:
1-Estar sempre atent.
2-Abans d'entrar, posar-li la cabeçada de quadra. 
3-Mantenir el cap del cavall cap a nosaltres.
4-Evitar netejar el cavall dins de la quadra.
5-Mantenir al cavall a una distància prudent de la resta.
6-No pegar al cavall.

-Empènyer: Els cavalls pesen uns 500kg i ens poden empènyer i fer-nos mal. Seria normal que els cavalls ocupin part del nostre espai.Actuació:
1-Fer conscient al cavall de que som allà.
2-Utilitzar petites vibracions i estrebades amb la corda.
3-No lluitar amb el cavall empenyent, sempre sortirem perdent.
4-Fer-li girar el seu cap en direcció cap a nosaltres.

El genet, és el que amb la seva influencia pot canviar el comportament del cavall.


Durant la segona part del dia vam fer neteja de quadres pero aquest cop amb un petit examen amb el que la Rosa ens va avaluar la nostre quadra. La Rosa també ens va avaluar com varem colocar la brida al cavall i el netejament de les paulles.


Per finalitzar vam fer una ruta mes llarga de lo normal mes enllà dels voltants del castell amb la qual varem fer per primer cop un trot i en pujada.

Estats d'ànim

 Cinquena clase pràctica


Durant la clase teorica d'aquell dia vam aprendre la psicologia equina.


-Vam aprendre que els cavalls es guien per el seu instint, i al mínim perill escapen

-El sentit més important per al cavall és l'oïda per poder detectar les amenaces.

-En tot grup de cavalls hi ha un líder o semental que s'encarrega de guiar al grup.



Els cavalls tenen diferents estats d'ànims:

-Content: Ell llavi superior cobreix l'inferior  les seves orelles estan relaxades i s'inclinen cap als costats i la seva mirada és distreta.

-Atent: Les orelles estan orientades cap endavant i quan percep el que li provoca l'estres les seves narius s'obren una mica, tenen els músculs tensos i la cua pot estar aixecada.

-Disgustat: Les orelles estan mig cap enrrere i les narius arrufades. Té aparença d'enfadat i la cua es mou d'un costat a un altre.

-Espantat: Les orelles enrere, els ulls molt oberts, fins i tot se li pot arribar a veure la part blanca, la cua sol estar entre les cames i les narius s'inflen.

-Amenaçador: Orelles planes esteses cap enrere, té cara d'enfadat i ensenya les dents, algunes extremitats poden estar aixecades.

-Somnolent: Les orelles cauen pesadament cap als costats, baixa el cap amb els ull mig tancats, la cua sol estar caiguda tot i que aquests símptoma pot indicar una malaltia.

Durant la part practica hem anat al "hipodrom" a practicar moviments de canvi de direcció del cavall i a aixecar-nos per a la posició de trot encara que no nem fet gens de trot.


Psicolgía del cavall

                                                                 Quarta clase pràctica

Avui a la primera hora teòrica hem donat la psicología equina que ara resumirem:

Comportament del cavall i caràcter

El cavall és un animal d'instint. És herbívor i la seva manera de veire el món es diferent: són una presa, el seu instint es fugir i còrrer.

El cavall lluita per fer tres coses:

-Sobreviure als perills fugint o lluitar quan es troba encerclat.
-Alimentar-se
-Reproduir-se

Salut del cavall

Ara anomenem uns fets que ens indican que el cavall té bona salut:

-Si està alerta i perceptiu
-Si té ganes de menjar i el seu sistema digestiu treballa bé
-Si creix fort i preparat per l'exercici
-Si està desitjós per procrear

Cada cavall es distint i té un caràcter degut als trets hereditaris o a les experiències adquirides o que han adquirit.

Els estímuls de l'olfacte i sonors són molt importants pel cavall, la vista però es bastant mediocre.

Tot seguit acabar la clase teòrica ens hem anat a cambiar de roba al vestuari per anar adequats als exercicis que realitzarem. Com sempre ens dividim en tres grups de 8 o 9 persones i cada grup començarà a fer una activitat (fer quadres, practicar en posar la brida i la muntura i muntar a cavall).

Quan vam anar a muntar vam estar a la pista practicant el pas per seguir agafant pràctica, també vam realitzar canvis de mans i sobretot (MOLT IMPORTANT) mantenir una bona postura a sobre del cavall amb l'esquena ben recte i els talons ben abaix.

Parts del cavall

                                                                Tercera clase pràctica

Aquest dia hi habia vaga i nosaltres dos no vam poder assistir a la classe, però els nostres companys que van anar a la hípica van començar a fer les parts del cavall.

La Rosa els hi va entregar aquesta fitxa que haviem de completar amb el nom corresponent de cada part que senyala però com no vam assistir no l'hem pogut completar.


Deesprés d'acabar la clase teòrica els nostres companys van surtir de ruta pels voltants de Can Taió.

Demostracions

                                                              Segona clase pràctica

Aquest dia vam tornar a fer tres grups i ens va tocar començar per les quadres aquesta vegada.

Com fer la quadra

Amb l'ajuda d'en Dani aprenem com fer una quadra Entre els dos vam fer dos quadres seguint els passos en aquest ordre:

-Retirar els fems
-Separar la palla vella a un costat
-Treure les plaques de pipi
-Agafar palla nova
-Col·locar-la repartint-la uniformement







Després ens va tocar posar i treure la brida i la sella unes quantes vegades per practicar i així anar agafant experiència i cada cop tenir més confiança. Encara ens consta una mica però nem millorant.

Com posar la brida








Com posar la muntura







I per últim ens toca muntar cadascú un cavall. En Pau ens assigna els cavalls tenint en compte el nostre pes i alçada. Un cop tenim assignat un cavall l'hem de preparar (netejar-lo, col·locar la brida i la muntura) i ja només queda posar-nos el casc i pujar al cavall.

Com pujar al cavall

Per pujar al cavall ho farem pel cantó esquerra del mateix, amb la mà esquerra aguantem les regnes per no deixar lliure al cavall però a la vegada ens agafem a la crin del cavall per tenir un punt de suport, i amb la mà dreta ens agafem a la muntura. Posem el peu esquerra a l'estreb i amb l'ajuda d'un company que faci contrapés a l'altre estreb ens pujem adalt.

Quan vam pujar al cavall en Pau ens va explicar com agafar les regnes: s'han d'agafar que no quedin molt llargues ni molt curtes, el dit petit  per sota de les regnes perquè així no s'ens escapin i estiguin més subjectes. Vam donar una volta per la pista i després vam sortir donant una volta al voltant del castell.

Per acabar explicarem com baixar del cavall: treiem els peus de les regnes (els dos), i aixequem la cama dreta a la vegada que ens ajupim i tanquem la cama deixant-nos caure cap a l'esquerra.

Primers contactes

                                                            Primera clase pràctica

El primer dia de clase pràctica a la hípica, vam repasar primer les peçes de les cabeçades i les montures a la clase, al acabar de repassar vam anar al vestuari a canviar-nos per començar realment la pràctica. Ens van dividir en dos grups, a nosaltres ens va tocar primer estar amb els cavalls.

Ens van asignar un cavall "Punky".
Vam anar a la quadra d'en Punky i li vam posar la cabeçada de treball, encara que va costar al final li vam posar i vam treure el cavall fora.

La primera tasca ja estava feta, ara tocava netejar el cavall.






Vam agafar la bosa on estaven els respalls del Punky i ens van ensenyar per a que servien cadascun dels respalls. Un cop ja ho sabien vam respatllar al Punky, començant per el cos i acabant per les potes ( pasant per la cara i la cresta, cada una amb el seu respall).
Un cop ben net el cavall ens van fer posarli la muntura, aixo ja va ser molt facil i en res ja haviem posat la montura sobre el cavall ( manta, protector i seient).
Per ultim vam haber de posar-li la brida amb el mos, aixo ja va ser el més difícil pero amb pràctica i ajuda la vam posar be.
Al acabar amb els cavalls ens va tocar la part que menys ens agrada ( que no vol dir menys important), netejar les quadres.
Primer ens van ensenyar a netejar el " bebedero " i on menjen, després ens van dir com treure la palla bruta amb caca i pipi, i ens van ensenyar quina era la palla que podriem reutilitzar de la quadra.
Un cop ja teniem la quadra neta i amb els carros buidats ens van ensenyar com posar palla nova i com l'haviem d' expandir per la quadra.
Al acabar de posar la palla nova ( vam fer uns quants viatges de palla ) vam agafar el pinsu i li vam posar per a que el cavall menjes algo.
Quan vam acabar vam ajudar a deixar-ho tot ben net i vam marxar cap a casa. I aixi va ser el primer dia de practica, molt cansat pero alhora efectiu.